Magáncsőd: nagy segítség a rászorulóknak

A családi csődvédelemről szóló törvény elfogadása után az igazságügyi miniszter, Trócsányi László megüzente az államigazgatásban dolgozóknak, hogy nem lesz idő a szokásos hivatali hercehurcára és bürokratikus akadályképzésekre, mivel mindent meg kell tenni azért, hogy a csődvédelemmel minél többen élhessenek.

A miniszter a legoptimistább becsléssel számol, és úgy véli, a csődvédelem „több tízezer embert is érinthet”. Azt sajnos nem árulta el a miniszter, hogy ennyi egyéni igénylőre számít, vagy úgy véli, hogy az igénylő és a velük egy háztartásban élő emberek száma összesen lesz ennyi. Utóbbi esetben még a tízezret sem fogja elérni a csődvédelemmel megmentettek száma, előbbi adat viszont teljesen irreális.

A miniszter szerint a csődvédelem nagy segítség a rászorulóknak, azonban a helyes cél mit sem ér, ha az eszköz nem megfelelő: az ellenzéki pártok véleménye szerint a csődvédelemről szóló, meglehetősen sokszor átírt és végül igen keményre szabott törvény alkalmatlan a bajba jutottak megmentésére. Eleve rengeteg embernek nem ad lehetőséget, hogy enyhítsen helyzetén, hiszen csak azok vehetik igénybe, akiknek legalább 2 000 000 forint hátraléka (nem hitelük!) van, ebből egy hitelnek is kell lennie; szükséges, hogy legalább egy tartozás már 90 napon túlnyúló legyen, és kell lennie egy hátraléknak, amely legalább félmillió forintra rúg. Nagyon fontos, és bizonyára sokakat kizáró megkötés, hogy a csődvagyon nem lehet kevesebb, mint a hátralék fele.

A csődvagyonba tartozik az adós és adóstárs teljes vagyona és a következő öt év várható bevételei. Ha ezek nem érik el a tartozás összegét, akkor a kormányzat szerint az adós menthetetlen, és nincs joga igénybe venni a magáncsődöt.

Még egy negatív előjel, hogy a végső törvényszövegben igen nagy hatalmat adtak a csődgondnokoknak. Könnyen elképzelhető, hogy több ezer embert fog eltaszítani a csődvédelemtől, hogy a vagyonukat és bevételeiket egy gondnokra kellene bízniuk.
A negatív előjelek ellenére természetesen mindannyian nagy reményekkel nézünk a csődvédelmi törvény elébe, de azért illúzióink ne legyenek. Lehet, hogy Trócsányi László „több tízezer” megsegítettjéről kiderül a télen, hogy nem csupán az igénybevevők és családtagjaik, de még a háziállataik is beleszámítanak…