2015 őszétől indul a KDNP adósvédő akciója

A családi csődvédelemmel vagy magáncsőddel kapcsolatos első javaslatok még 2009-ben kerültek az országgyűlés elé. Akkor a tervezgetés sem kezdődhetett meg, mivel a baloldali kormány nem foglalkozott a magáncsőddel – még elméleti szinten sem. A KDNP terveiben később újra és újra felbukkant a magáncsőd intézménye, kormányra kerülve a kereszténydemokraták már hatalmi pozícióból vitték ismét az országgyűlés elé a magáncsőd intézményét.

A Fidesz nyitott volt az ötletre, így néhány hónapos előkészítés után, 2015 tavaszán bejelentette a kormány: a családi csődvédelem 2016. január 1-jével elindul. Az év tavaszán sokakban felmerült a kérdés: ha a KDNP már 2009-ben szeretett volna mentőmellényt dobni a bajba került adósoknak, akkor a jogszabály megalkotását követően miért kell mégis több mint fél évet várni a hatályba lépésre?

A kérdés jogosságát közvetett módon a kormány is elismerte, mivel a legújabb hírek szerint a családi csődvédelem beindulására a szorult helyzetben levőknek mégsem kell 2016. január 1-jéig várniuk. A tervek szerint a magáncsődöt több lépcsőben vezetik be, és a jelzáloghitelesek már 2015 őszétől élhetnek ezzel a lehetőséggel. Szeptembertől a legnagyobb adóssággal küzdők, a jelzáloghitelesek vehetik igénybe a magáncsődöt, egy évvel később pedig bárki kérheti a csődvédelmet.

A kormány indoklása szerint a leginkább rászorulók helyzete mielőbbi megoldást kíván, ezért a jelzálogadósokon már 2015 szeptemberétől segíthet a magáncsőd. A csődvédelem folyamatos kiterjesztésének 2016 szeptemberében lesz vége: attól fogva minden adós igénybe veheti a lehetőséget.

Fontos megkötés, és a csődvédelem igénylése előtt mindenképpen megfontolandó, hogy egy ember az életében egyszer helyezheti magát csődvédelem alá. Aki 2016 szeptemberében védelmet kér (és kap – nem jár automatikusan), az szó szerint „egy életre” elhasználja minden esélyét.