Pénz...

Magáncsőd: nagy segítség a rászorulóknak

A családi csődvédelemről szóló törvény elfogadása után az igazságügyi miniszter, Trócsányi László megüzente az államigazgatásban dolgozóknak, hogy nem lesz idő a szokásos hivatali hercehurcára és bürokratikus akadályképzésekre, mivel mindent meg kell tenni azért, hogy a csődvédelemmel minél többen élhessenek.

A miniszter a legoptimistább becsléssel számol, és úgy véli, a csődvédelem “több tízezer embert is érinthet”. Azt sajnos nem árulta el a miniszter, hogy ennyi egyéni igénylőre számít, vagy úgy véli, hogy az igénylő és a velük egy háztartásban élő emberek száma összesen lesz ennyi. Utóbbi esetben még a tízezret sem fogja elérni a csődvédelemmel megmentettek száma, előbbi adat viszont teljesen irreális.

2015 ősztől magáncsőd (KDNP)

2015 őszétől indul a KDNP adósvédő akciója

A családi csődvédelemmel vagy magáncsőddel kapcsolatos első javaslatok még 2009-ben kerültek az országgyűlés elé. Akkor a tervezgetés sem kezdődhetett meg, mivel a baloldali kormány nem foglalkozott a magáncsőddel – még elméleti szinten sem. A KDNP terveiben később újra és újra felbukkant a magáncsőd intézménye, kormányra kerülve a kereszténydemokraták már hatalmi pozícióból vitték ismét az országgyűlés elé a magáncsőd intézményét.