Kiterjesztik a magáncsődöt, egyszerűsödik az űrlap is

Egyszerűbbé válik a családi csődvédelem igénylése és ügyintézése, mivel a tervek szerint a kitöltendő űrlapot is egyszerűsítik – nyilatkozta a KDNP frakcióvezetője az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Harrach Péter elmondta: a tapasztalatok szerint a jelenlegi űrlap bonyolult, sok hitelesített adatot, utánajárást igényel, ezért sokan megijednek tőle. Már megvannak a tervek, hogyan egyszerűsítik az űrlapot, reményeik szerint még ősszel vagy télen sikerül rendezni ezt a problémát. A KDNP-s politikus beszámolt arról is, hogy a legfrissebb adatok szerint eddig 518-an igényeltek családi csődvédelmet. Ez az új jogintézmény lassan ismertté válik az emberek körében – tette hozzá.

Eddig azok vehették igénybe a csődvédelmet, akiknek otthona veszélyben forgott, tehát elsősorban lakáshitel-elmaradások rendezésére volt használható hitelkiváltás vagy hitel átütemezés révén, személyi hitel és egyéb hitelek nem jöhettek szóba. A legnehezebb helyzetben lévők már benyújtották kérelmüket.

Most a könnyebb helyzetben lévőkre is kiterjesztik ezt a lehetőséget: akinek 2 és 60 millió forint között van az adóssága és legalább három hónapja nem törlesztett – nyilatkozta Harrach Péter.

Ezen szélesítés következtében akár a többi banki hitelfajta rendezésében is közreműködhet a magáncsőd intézménye, úgy mint a hitelkiváltás, jelzáloghitel, személyi hitel és esetleg autóhitel. Ütemesen emelkedik a magáncsődöt jelentő állampolgárok száma – az adósmentő megoldás 2015 szeptemberében lépett életbe, tavaly novemberig csupán 145 eljárást kezdeményeztek a magánszemélyek. Az igazságügyi tárca most közölte: október elejéig több mint 500 feletti számú eljárás indult meg.

A minisztériumnál megjegyezték, hogy a több mint félezer csődvédelem 1200 magánszemélyt óv meg a teljes anyagi ellehetetlenüléstől.

Az érintett adósok mellett ugyanis majdnem háromszázra rúg az adóstársak száma és hasonló nagyságú a közeli hozzátartozók csoportja is. A személyi hitelek esetében akár mindkét adóstárs érintett lehet.

A számok a közeli időszakban biztosan emelkedni fognak, mert október elsején megnyílt az adósmentő lehetőség újabb szakasza. Korábban csak azok adhatták be kérelmüket, akiknek már az ingatlanuk elvesztésével is reálisan számolniuk kellett, most már minden olyan adós sikerrel kérheti felvételét a rendszerbe, aki megfelel a jogszabály általános követelményeinek. Kíváncsian várjuk, milyen eredmények születnek, hitelkiváltás vagy átütemezés révén milyen segítséget kaphatnak a személyi hitelek vagy egyéb fogyasztási kölcsönök felvételével eladósodott, nehéz helyzetbe került családok.