A magáncsőd gyakorlati alkalmazása

Az ősz legkiemelkedőbb feladata a magáncsőd gyakorlati alkalmazása lesz, az Igazságügyi Minisztérium (IM) mindent megtesz azért, hogy a magyar közigazgatás szeptembertől fogadhassa a kérelmeket – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az MTI-nek adott interjújában.

A miniszter emlékeztetett: szeptember elsején lép hatályba a természetes személyek adósságrendezéséről szóló jogszabály. Mint mondta, az IM feladata előkészíteni a szükséges végrehajtási rendeleteket, a technikai szabályokat, a formanyomtatványokat, és a tárcánál szervezik meg a Családi Csődvédelmi Szolgálat munkatársainak augusztusi képzését is.

A családi csődvédelem olyan jogintézmény, amelynek nem volt előzménye Magyarországon, de több tízezer embert is érinthet, nagy segítséget jelent a rászorulóknak, így nagy felelősséget jelent, hogy az alkalmazásánál ne legyenek problémák – mondta. Hozzátette: a közigazgatás felkészítése mellett fontos az is, hogy az állampolgárok megfelelő tájékoztatást kapjanak a családi csődvédelem lehetőségéről, a belépés feltételeiről, az államnak ebben is szerepet kell vállalnia.

Trócsányi László hangsúlyozta: a cél az, hogy a magáncsőd lehetőségével élők esetében megakadályozzák azt, hogy az ingatlan automatikusan végrehajtás alá kerüljön, egyfajta adósságátrendezéssel, hogy a hitelező is a pénzéhez jusson, miközben az állampolgár érdekeit is figyelembe veszik.