2016. szeptember 30-ig kitolnák a határidőt

A magáncsődeljárás kezdeményezési határidejének meghosszabbítására tett javaslatot a fideszes Galambos Dénes és a KDNP-s Vejkey Imre március 4-én a parlamentnek.

A kormánypárti politikusok indítványa szerint a 2016. március 1-jei póthatáridőt 2016. szeptember 30-áig tolnák ki, így az eljárást azok is kezdeményezhetik, akik kikéstek a törvényi határidőből. A módosítás azoknak az adósoknak is ad még egy esélyt arra, hogy kikerüljenek az adósságcsapdából, akik eddig nem kísérték figyelemmel a jogszabályi előírásokat és kormányzati tájékoztatásokat – indokolták a javaslatot.

Az új határidőt kellene alkalmazni a folyamatban lévő ügyekre is, és hatályon kívül helyeznék azt a szabályt, miszerint a póthatáridő elmulasztása esetén nincs helye igazolásnak. Az országgyűlés tavaly júniusban kétharmados többséggel fogadta el a természetes személyek adósságrendezéséről – azaz a magáncsődről – szóló jogszabályt. Magáncsődvédelmet az az adós kezdeményezhet, akinek vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme van, de az nem elég az az adóssága törlesztésére.