10 kérdés a magáncsődről

1. Kiknek szól a magáncsőd?
A magáncsődöt a törvényt megalkotó és beterjesztő KDNP szerint azok vehetik igénybe, akiknek olyan jelentős elmaradása halmozódott fel akár hiteltörlesztésből, akár rezsikiadásokból, hogy a magánszemélyt teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegeti.

2. A magáncsőd valójában csődvédelem?
Igen. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a magáncsőd a baljós hangulatú elnevezés ellenére valójában a csődbe jutó adós védelmét szolgáló jogintézmény.

3. Igaz, hogy a magáncsődöt jelentő személynek elengedik a tartozása egy részét?
Igaz. Az adósnak az az előnyös, ha a tartozása egy részét elengedik. Első látásra paradox módon a banknak vagy rezsicégnek is az az előnyös, ha elengedi a tartozás egy részét – így ugyanis a csődbiztos tárgyalásainak eredményeképpen még mindig hozzájuthat a tartozás maradékához.

4. Mekkora részt engednek el a bankok vagy a rezsicégek a tartozásból?
A bankok „privilegizált” szereplők, ezért ők a tartozásnak 45 százalékát megkapják, miközben a rezsicégek felé fennálló tartozásnak akár 95 százaléka is leírható.

5. Segít-e a magáncsőd a legnehezebb helyzetben levő adósokon?
Egyértelműen nem. Aki a csődvagyonról szóló korlátozás miatt nem tud magáncsődöt jelenteni, annak nincs hova menekülnie.

6. Kik kérhetnek magáncsődöt maguk ellen?
A kérdés roppant bonyolult, a törvény több oldalon keresztül sorolja fel az igénylései kritériumokat, de nagyon röviden és tömören: akinek a kiegyenlítetlen tartozása 2 és 60 millió forint között van (tehát nem a hitele, hanem az az összeg, amit nem fizetett be időre!), aki legfeljebb 5 helyre tartozik, akinek van legalább egy banki adóssága, akinek van legalább 500 000 forint 90 napja lejárt tartozása, végül akinek a csődvagyona (saját és a vele együtt élők ingatlanai, ingóságai és a következő 5 évre várható bevételeik) legalább eléri a tartozása kétszerese.

7. Mennyi időre és hány alkalommal igényelhető a magáncsőd?
Egy ember életében egyszer igényelhet csődvédelmet. A magáncsőd időszaka 5 év, de esetleg meghosszabbítható 7 évre, ha valamilyen körülmény miatt arra van szükség.

8. Mi történik, ha valaki eltitkolja egy vagyontárgyát vagy a zsebbe kapott fizetéskiegészítését?
Az ilyen személyt azonnal örökre kizárják a magáncsőd igénylése alól. Vagyis nem kap fizetéskönnyítést, adósságelengedést. Ezen felül, ha okirathamisítást is elkövetett, akkor per elé néz.

9. Mikortól érhető el?
Jelzáloghiteleseknek 2015. szeptember 1-től, másoknak 2016. október 1-től.

10. Mennyi emberen segíthet a magáncsőd?
A felmérések szerint a 180 000 nehéz helyzetben levő adósból legfeljebb 25 000 embernek nyújthat segítséget a jogintézmény.